Eigenaren


Eigenaren Tineke en Mike Hirschler
‘We willen in huis de natuur net zo ervaren als daarbuiten’

‘Nu we beiden klaar zijn met ons werkend leven, kunnen we ons in feite overal vestigen. We hebben gekozen voor deze plek omdat die nieuwe natuur aan de IJssel combineert met alle cultuur die Deventer biedt,’ zegt Tineke Hirschler. ’We houden erg van de natuur, maar we maken als Deventernaren ook nu al heel veel gebruik van het goede culturele aanbod in de stad. Die ligt straks op slechts 2,5 kilometer afstand van ons huis.’

Knoflookpad

Mike en Tineke hebben hart voor de natuur. Al jaren geleden verbonden ze zich aan Nieuw Bellinkhof. ‘Zelf iets doen met kamsalamanders en nieuwe natuur,’ vat Mike het kort en krachtig samen. ’Samen met IJssellandschap, een ecoloog en een landschapsarchitecte  hebben we het terrein ingericht. De drie hoofdelementen zijn nieuw bos, struwelen en ingezaaid of verschraald grasland. En dan heb je natuurlijk ook  nog de poelen. Die poel op ons terrein moet nog veel groter worden, maar dat doen we pas  als we na de bouw van ons huis weten waar we nog zand kwijt kunnen. Een deel van de oever zal jaarlijks worden omgeploegd. Dan kunnen knoflookpadden zich hier lekker ingraven. Ten zuidwesten van Wilp is nog een kleine populatie knoflookpadden. Wij willen hier de knoflookpad opnieuw introduceren, dat wordt een spannend project!’ Hij heeft al veel nieuwe bezoekers gespot: ‘Een koppel reeën, hazen, konijnen, zwarte spechten en buizerds. We hebben net een torenvalkenkast geplaatst. Het eerste huis op Nieuw Bellinkhof is dus al een feit,’ lacht Mike.

Huis in de natuur

Bij het schrijven van dit artikel, het is eind maart 2014, zijn ze druk doende met de voorbereidingen voor de bouw van hun nieuwe huis. ‘Het bestek is in april klaar,’ verwacht Tineke. ‘ Vervolgens gaan we een aannemer kiezen en die moet de bouw nog voorbereiden. Maar vanaf deze zomer komt het moment dat de bouw van ons huis start.‘ Mike: ‘Het huis is zo ontworpen dat je de natuur binnen net zo ervaart als buiten. We leggen geen tuin aan. De natuur reikt tot aan de rand van het huis. We plaatsen ook geen bomen of struiken direct om het huis. Het uitzicht is optimaal, het huis ligt op een zandrug. Het wordt een modern huis, dat zich voegt naar de natuur. Geen wit pleisterwerk, maar een natuurlijke uitstraling.’ In de tweede helft van 2015 zullen de Hirschlers er wonen. ‘We kijken er enorm naar uit, maar het zal onze manier van leven niet echt veranderen, ‘ verwacht Tineke. ‘We zullen net als nu veel de Nederlandse natuur intrekken en blijven genieten van kunst en cultuur.’ Samen met de andere nieuwe eigenaren zullen ze het totale landgoed beheren.  ‘Als je van land en groen houdt, is dit een schitterende plek,’ weet Tineke. ‘En je hebt een geweldige kans om bij de ontwikkeling van nieuwe natuur betrokken te zijn,’ besluit haar man.